ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
NPointer – Λογισμικό
Το NPointer είναι μία εφαρμογή για φωνητικό και χειρονομιακό έλεγχο του Η/Υ.
Οι κινήσεις του χεριού καταγράφονται στην κάμερα και μεταφράζονται σε κινήσεις δείκτη ποντικιού.
Η εφαρμογή δέχεται φωνητικές εντολές ή κινήσεις του χεριού για να μιμηθεί τις ενέργειες που εκτελούνται συνήθως με ένα κανονικό ποντίκι ή με ένα touchpad, όπως: κλίκ, διπλό κλίκ, σύρσιμο και κύλιση.
Είναι αρκετά εύκολο στη χρήση, και βοηθά εκπληκτικά τον χρήστη να αλληλεπιδρά με τον υπολογιστή μέσω των κινήσεων εντός ενός ελεγχόμενου, περιορισμένου περιβάλλοντος.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Το Μαγικό Φίλτρο – Λογισμικό
Το “ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ” είναι ένα ψηφιακό μαθησιακό παιχνίδι περιπέτειας, που ενδείκνυται για μαθητές με ήπια νοητική υστέρηση. Δεν πρόκειται για παιχνίδι με μοναδικό ήρωα – πρωταγωνιστή, αντίθετα υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα χαρακτήρων, οι οποίοι βοηθούν ο ένας τον άλλο.
Το παιχνίδι αποτελείται από 4 επεισόδια, περιλαμβάνει σκηνές αφήγησης και 20 επιμέρους παιχνίδια σχετικά με τα μαθηματικά, τη γλώσσα, τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες και τις δεξιότητες καθημερινής ζωής. Πρόκειται για μία αυτόνομη εφαρμογή προγραμματισμένη σε Flash.
Κάθε επεισόδιο σχεδιάστηκε με αυτόνομη λογική ενώ η δομή του παιχνιδιού δεν είναι δεσμευτική για τον παίχτη, ο οποίος μπορεί να εισέλθει και να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή.
Το λογισμικό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου “ΕΠΙΝΟΗΣH”: Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών – Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Παραγωγή Εκπαιδευτικού Υλικού για «Ήπια Νοητική Καθυστέρηση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ). Αποτελεί δημιουργία του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ.
Το ψηφιακό παιχνίδι «Το Μαγικό Φίλτρο» (εκδ. 2.0), μαζί με συνοδευτικό υλικό, είναι ελεύθερα διαθέσιμο από τον ιστοχώρο του έργου ΕΠΙΝΟΗΣΗ (συμπιεσμένο αρχείο rar, μέγεθος 161ΜΒ).
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΥΠΕΡ-ΔΟΜΗ – Λογισμικό
Το έργο “ΥΠΕΡ-ΔΟΜΗ” είναι έργο ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ το οποίο χρηματοδοτείται στα πλαίσια της κατηγορίας πράξεων 1.1.4.α – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Πρόκειται για ένα «εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο αναπτύχθηκαν πρότυπες υπερμεσικές εφαρμογές που ενσωματώνονται στο περιβάλλον του λογισμικού «LT125DP» και θα χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, με στόχο τη βελτίωση των διαφόρων ικανοτήτων και την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ (παιδιών και εφήβων) στο φάσμα του αυτισμού».
Χαρακτηριστικά αυτών των εφαρμογών είναι ο υψηλός βαθμός διαδραστικότητας, η παραμετροποίησή τους, η διαβάθμισή τους όσον αφορά το βαθμό δυσκολίας και η δυνατότητα εμπλουτισμού τους από τους χρήστες εκπαιδευτικούς.
ΘΕΟΔΩΡΙΔΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Το ΘΕΟΔΩΡΙΔΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ δημιουργήθηκε το 1994 από την ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ και το ΔΗΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
Είναι Εταιρεία Αστική μη κερδοσκοπική και διοικείται από εννεαμελές ΔΣ στο οποίο συμμετέχουν:
• Εκπρόσωποι του Δήμου Καρδίτσας
• Εκπρόσωπος της ΑΝΚΑ ΑΕ
• Εκπρόσωποι των Συλλόγων γονέων και ατόμων με ειδικές ανάγκες του Ν.Καρδίτσας
Πόροι του ΘΕΟΔΩΡΙΔΕΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ – ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
• Η ετήσια επιχορήγηση του Δήμου Καρδίτσας
• Οι πολύτιμες προσφορές δωρητών
• Υλοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης
• Εσοδα από κοινωνικές εκδηλώσεις
Δραστηριότητες
Το ΘΕΟΔΩΡΙΔΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ είναι ο χώρος στον οποίο οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειές τους μπορούν να απευθύνονται και να βρίσκουν:
• Πληροφορίες για θέματα που τους αφορούν
• Υποστήριξη και συμπαράσταση
• Επαφή και επικοινωνία μεταξύ τους, με τους Συλλόγους τους που λειτουργούν στην περιοχή μας αλλά και με τους πανελλήνιους Συλλόγους ΑΜΕΑ
Το ΘΕΟΔΩΡΙΔΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ απευθύνεται σε όλη την κοινωνία με:
• Διαλέξεις ενημερωτικού χαρακτήρα για τα προβλήματα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες
• Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης
• Εργαστήριο Κεραμικής
• Εργαστήριο Ζωγραφικής
• Εργαστήριο Αγιογραφία
ΔΩΡΕΑ ΛΥΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΟΦΟΚΛΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ
Από τον Δεκέμβριο του 1999 το ΘΕΟΔΩΡΙΔΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ έχει πλέον τη δική του, μόνιμη στέγη.
Το οφείλει στη δωρεά της κυρίας Λυδίας Θεοδωρίδου προς το Δήμο Καρδίτσας για την αγορά και τον εξοπλισμό του κτιρίου, αλλά και στη συμβολή του Δήμου Καρδίτσας ως προς την αναπαλαίωσή του.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.)
Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) στεγάζεται εδώ και λίγα χρόνια στο κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ ΣΟΦΑΔΩΝ. Ιδρύθηκε το 2003 και μετονομάσθηκε από Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καρδίτσας σε Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σοφάδων.
Στο σχολείο φοιτούν μαθητές από διάφορα μέρη του νομού Καρδίτσας. Παρέχεται η δυνατότητα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε δύο ειδικότητες, στην κηπουρική και στην υδραυλική, σε κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον και εργαστήρια. Συγχρόνως οι μαθητές διδάσκονται Γλώσσα, Μαθηματικά, Μουσική, Φυσική Αγωγή, Πληροφορική, Κοινωνική και Επαγγελματική Αγωγή και Αισθητική Αγωγή. Παράλληλα υλοποιούνται εξατομικευμένα και μικροομαδικά υποστηρικτικά προγράμματα εκμάθησης.
Δραστηριότητες – Εργαστήρια
Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. έχει πληθώρα δραστηριοτήτων και εκδρομικών δράσεων, οι πιο αξιομνημόνευτες από τις οποίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα eeeek.kar.sch.gr/drastiriotites.html σε μορφή φωτογραφιών. Στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. λειτουργούν δύο εργαστήρια:
Εργαστήριο Κηπουρικής
Γενικός σκοπός της διδασκαλίας του εργαστηρίου της Κηπουρικής είναι η κοινωνικοποίηση του ατόμου, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων του μαθητή με σκοπό να γνωρίσει την αρμονική σχέση ανθρώπου – φύσης καθώς και τις αλληλεπιδράσεις στο οικοσύστημα.
Αυτό θα συμβάλλει στην ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξη των ψυχικών και σωματικών δυνάμεων του μαθητή με ειδικές ανάγκες, έτσι ώστε να εξελιχθεί σε μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ισότιμο μέλος της κοινωνίας.
Εργαστήριο Υδραυλικής
Γενικός σκοπός του μαθήματος της υδραυλικής, είναι να δώσει τις βασικές γνώσεις και τις απαραίτητες αποσαφηνίσεις στους μαθητές, ώστε να κατανοήσουν την αξία του νερού και την σπουδαιότητα του επαγγέλματος του υδραυλικού στη σύγχρονη κοινωνία.
Να ανακαλύψουν την σημασία των υδραυλικών έργων (δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, φράγματα, δεξαμενές) στην οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της κοινωνίας.
Να καταστήσει τους μαθητές ικανούς για την κατασκευή υδραυλικών εγκαταστάσεων και να τους εξοικειώσει με τα εργαλεία, τα μηχανήματα και τα υλικά που θα χρειαστούν ως επαγγελματίες.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά και πολύ σημαντικά ευρήματα της περιοχής καταγράφοντας το χαρακτήρα του πολιτισμού της και την πολιτισμική εξέλιξη της μέσα από μια ιστορική διαδρομή που καλύπτει χρονικά όλες τις περιόδους της Προϊστορίας και Ιστορίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα.
Αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου
Στο χώρο της Προϊστορίας ενδιαφέρον παρουσιάζει η φυλλόσχημη αιχμή από πυριτόλιθο της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής από τη λίμνη Ν. Πλαστήρα, η μικρογραφία οικίσκου από τους Μαυραχάδες, ο ιπνός από τη Μαγούλα Συκεώνας, η καρποδόχη από την Αστρίτσα, η κεραμική, ο εργαλειακός εξοπλισμός και η ειδωλοπλαστική της Νεολιθικής Εποχής.
Στα ευρήματα της Εποχής του Χαλκού αξιοσημείωτα είναι το σύνολο των πήλινων αγγείων και του ταύρου από το Μαυρομμάτι, τα αντικείμενα από τους θολωτούς τάφους του Γεωργικού και της Κτιμένης, ενώ από την Εποχή του Σιδήρου πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα είναι τα αντικείμενα από το θολωτό τάφο των Αγ. Θεοδώρων και ευρήματα από το Ηρώο του Αιάτου, όπου το Ιερό των προγόνων. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα για την ταύτιση έξι αρχαίων πόλεων της περιοχής που αναφέρονται στις φιλολογικές πηγές και επιβεβαιώνονται μέσα από τις επιγραφικές μαρτυρίες, καθώς επίσης τα αντικείμενα από το Πανθεσσαλικό Ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς στη Φίλια.
Από τους Ιστορικούς χρόνους εστιάζουμε στα μαρμάρινα αγαλματίδια από το Ασκληπιείο του Κιερίου, στα ειδώλια από το ιερό της Όρθης στον Κέδρο, στην πήλινη κεφαλή του Διονύσου από τη Μητρόπολη, στα ευρήματα, όπως η πήλινη κεφαλή ίππου και το χάλκινο άγαλμα του θεού Απόλλωνα από ναό της αρχαίας Μητρόπολης, στη λάρνακα με θέμα την αρπαγή Κόρης από τους Γόμφους, και στα κτερίσματα των τάφων της Αργιθέας, όπως αργυρά και χρυσά κοσμήματα, ορειχάλκινες περικνημίδες.
Σκοπός του Μουσείου
Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει μια αισθητική εμπειρία για τους επισκέπτες και θα δώσει τα δικά της ερεθίσματα. Επιδίωξη είναι τα εκθέματα να πυροδοτήσουν ιδέες και εικόνες, οι οποίες θα αποτελέσουν τα σκαλοπάτια που θα οδηγήσουν τον επισκέπτη σε μια επαφή και κατανόηση του παρελθόντος. Αποζητάμε ο επισκέπτης υπερβαίνοντας το ρόλο του απλού θεατή, να μπει σ’ ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν και να εκφράσει ιδέες, απόψεις, εξωτερικεύοντας συγχρόνως τα συναισθήματά του.
Λαογραφικός & Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Καρδίτσας «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ»
Ο Λαογραφικός & Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Καρδίτσας «Θεσσαλικό χοροστάσι» ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2013. Στόχος του είναι η ανάδειξη του τοπικού χορευτικού ρεπερτορίου, των τοπικών εθίμων και δρώμενων που αποτελούν ένα σημαντικό μέσο έκφρασης και εργαλείο για την διαμόρφωση συλλογικής μνήμης.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός το «Θεσσαλικό χοροστάσι» δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς άξονες:
• τον χορό
• την μουσική
• το τραγούδι
Τμήματα του Συλλόγου
Στο τμήμα του παραδοσιακού χορού, (μέλη όλων των ηλικιών), δίνεται έμφαση στο τοπικό χορευτικό ρεπερτόριο (ορεινή και πεδινή Καρδίτσα). Παράλληλα διδάσκονται και χοροί απ’ όλη την Ελλάδα.
Στο μουσικό τμήμα του συλλόγου λειτουργεί εργαστήρι παραδοσιακών λαϊκών οργάνων όπου διδάσκονται τα τοπικά όργανα (κλαρίνο, βιολί, λαούτο, κρουστά, γκάϊντα) και δύο τμήματα παραδοσιακού τραγουδιού (αντιφωνικό και πολυφωνικό).
Αξιοσημείωτες Δραστηριότητες και Σκοποί
Στο «Θεσσαλικό χοροστάσι» πολλά από τα μέλη συμμετέχουν στις ομάδες επιτόπιας έρευνας και καταγραφής με στόχο την διάσωση αλλά και την μελέτη της τοπικής παράδοσης. Ο σύλλογος παρά την πολύ μικρή διάρκεια της ζωής του, έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις τόσο στην Καρδίτσα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα (Θάσο, Σιάτιστα, Γιάννενα, Λιβαδειά, Σέρρες, Αλεξάνδρεια) ενώ διοργανώνει χορολογικά σεμινάρια και επισκέψεις λαογραφικού ενδιαφέροντος.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ. & Ν. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ)
Κτήριο Λ. & Ν. Σακελλαρίου (50μ από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο E-SCHOOL)
Το τριώροφο κτήριο, εμβαδού 300 τ.μ., μετά την πρόσφατη ανακαίνιση και αναδιοργάνωση (2003-2006), διαθέτει αίθουσες για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, εργαστήριο συντήρησης, βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο και θάλαμο ψηφιακής επεξεργασίας ήχου και εικόνας.
Στο ισόγειο εκτός από την υποδοχή-ενημέρωση των επισκεπτών, το πωλητήριο και τη «μικρή βιβλιοθήκη» (Η/Υ για πρόσβαση στο ίντερνετ, υποδομή ανάγνωσης μικροφωτογραφημένων εφημερίδων, τοπικές ιστορικές εκδόσεις) φιλοξενούνται εκδηλώσεις για περιορισμένο κοινό, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Σύντομα προβλέπεται η ενίσχυση του μουσείου με οπτικοακουστικό σύστημα ξενάγησης και εντευκτήριο στην ταράτσα.
Ο χώρος λόγω του επιτελικού ρόλου του και της θέσης του στο κέντρο της πόλης έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσει ως πυρήνας του δικτύου αναλαμβάνοντας:
• το σχεδιασμό, τη μουσειολογική επιμέλεια και την επιστημονική υποστήριξη των υπόλοιπων κόμβων του δικτύου,
• την ευθύνη χάραξης κοινής στρατηγικής και του συντονισμού δράσης και λειτουργίας τους, και
• την παροχή υπηρεσιών προσανατολισμού και ενημέρωσης των επισκεπτών της πόλης και του νομού.
Τι προσφέρει στον επισκέπτη
Το Μουσείο Πόλης είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καρδίτσας, φιλοξενώντας στους χώρους του εκθέματα από την Οθωμανική εποχή και νωρίτερα.
Στους τρεις διαθέσιμους ορόφους, ο επισκέπτης παρατηρεί σημαντικά ιστορικά κομμάτια που αποτυπώνονται μέσω των εκθεμάτων και αναφορών που υπάρχουν στο Μουσείο.
Γενικότερες πληροφορίες βρίσκονται στον πρώτο και δεύτερο όροφο για πολλά σημεία της ιστορίας που επηρέασαν την πόλη, ενώ στον τρίτο όροφο βρίσκεται αφιέρωμα στον μεγάλο Καρδιτσιώτη στρατιωτικό και πολιτικό, Νικόλαο Πλαστήρα.